4.1. Зоотехнічні вимоги й способи підготовки кормів до згодовування
4.2. Схеми кормоприготування
4.3. Машини для подрібнення стеблових і соковитих кормів
4.4. Машини для подрібнення концентрованих кормів
4.5. Машини для теплової обробки кормів
4.6. Бункери-живильники та бункери-дозатори
4.7. Кормоприготувальні агрегати
4.8. Особливості техніки безпеки під час роботи на кормоприготувальних машинах
4.1. Зоотехнічні вимоги й способи підготовки кормів до згодовування
Основою ефективного розвитку галузі тваринництва є повноцінна годівля тварин, яка забезпечується виробництвом достатньої кількості кормів, зниженням втрат їхньої поживності під час заготівлі, зберігання, а також правильною підготовкою кормів до згодовування.
Якість кормів визначається вмістом поживних, тобто цінних для організму тварини речовин, а також наявністю чи відсутністю в них баластних, некорисних, а іноді навіть шкідливих домішок. Останні погіршують якість корму, здатні спричинити травмування чи отруєння тварин, знижують ефективність роботи і можуть стати причиною несправностей технологічного обладнання.
Допустимий ступінь забруднення очищеної кормової сировини має бути не вищим, %: земляних домішок — 1-2, піску — 0,2-1, насіння отруйних рослин — 0,25. Вміст металевих часточок із тупими краями і розміром до 2 мм допускається до 30 мг на 1 кг корму.
Величина кормових часточок залежить від біологічного виду та віку тварин і птиці, а також виду корму і характеру його використання (у складі сумішей чи для роздільного згодовування, розсипний чи пресований).
Так, коренебульбоплоди рекомендується подрібнювати для великої рогатої худоби на стружку завтовшки 10-15 мм, для свиней — на часточки розміром 5-10 мм. Грубі корми для великої рогатої худоби слід переробляти на січку (краще розщеплену вздовж волокон) завдовжки 30-50 мм за роздільного згодовування і 10-15 мм — у складі кормових сумішей; для свиней — на часточки завбільшки 1-2 мм. Комбікорми для свиней потрібно готувати з інгредієнтів дрібного (0,2-1 мм) помелу, для великої рогатої худоби і птиці — середнього (1-1,8 мм) і грубого (1,8-2,6 мм). Згідно вимоги кожний вид корму приводять до стану, що забезпечує найкращий ефект при його згодовувані.
Суміші, що включають соковиті компоненти чи рідкі добавки, потрібно роздавати тваринам не пізніше, ніж через 1,5…2 годин після приготування.
За своєю природою способи підготовки кормів до згодовування бувають:
1. Механічний (очищення, сушіння, запарювання, варіння, осолоджування, пресування).
2. Тепловий (підігрівання, сушіння, запарювання, варіння та інше).
3. Біологічний (силосування, заквашування, осолоджування, дріжджування, пророщування).
4. Хімічний (обробка лугом або кислотою, розчинення).
5. Електричний (сортування, очищення, обробка інфрачервоним чи ультрафіолетовим промінням, подрібнення).
4.2. Схеми кормоприготування
Вибір технології кормоприготування обумовлюється наявними кормовими компонентами та їх якістю, видом та віком тварин, прийнятим (заданим) типом годівлі. При цьому технологія кормоприготування в широкому розумінні цього визначення — це структура і послідовність способів та заходів обробки кормової сировини, мета яких одержати готові до згодовування корми.
Таким чином, процес кормоприготування полягає у виконанні технологічних операцій, спрямованих на надання сировині, що обробляється, нових властивостей. А машини, що виконують такі операції, називаються технологічним обладнанням. Крім технологічного обладнання, у процесі кормоприготування для переміщення об'єкту обробки від машини до машини чи його перевантаження використовується і допоміжне обладнання, яке забезпечує потоковість і безперервність, усуває ручну працю в процесі кормоприготування.
Існують наступні схеми приготування кормів.
Грубі корми готують за такими схемами:
1. Подрібнення — дозування — змішування.
2. Подрібнення — запарювання — дозування — змішування.
3. Подрібнення — біологічна, біохімічна, або хімічна обробка — дозування — змішування.
Соковиті корми готують за такими схемами:
1. Миття — подрібнення — дозування — змішування.
2. Миття — запарювання — розминання — дозування — змішування.
3. миття — подрібнення — дозування — дріжджування — змішування.
Першу схему застосовують на фермах великої рогатої худоби, другу — на свинофермах, третя схема може бути застосована на різких тваринницьких фермах.
Концентровані корми готують за такими схемами:
1. Очистка — подрібнення — осолоджування (дріжджування) — дозування — змішування.
2. Очищення — подрібнення — дозування — змішування.
3. Очищення — подрібнення — дозування — змішування — брикетування.
За другою і третьою схемами приготовляють комбікорми.
За робочими схемами вибирають технологічне устаткування.
4.3. Машини для подрібнення стеблових і соковитих кормів
У технологічних лініях кормоприготування, а також як самостійні машини для подрібнення кормової сировини використовують спеціальні, універсальні та комбіновані машини.
До спеціальних належить, наприклад, подрібнювач грубих кормів ИГК-30Б. Значно ширші можливості використання має подрібнювач ИКВ-5А «Волгарь-5», здатний переробляти зелені, силосовані і грубі корми, коренебульбоплоди та деякі інші види сировини.
Комбіновані машини суміщають різні технологічні операції. Наприклад, подрібнювач ИКС-3А забезпечує одночасне подрібнення окремих компонентів (стебел, коренебульбоплодів тощо) і змішування їх між собою та з іншими добавками. На базі ИСК-3А розроблено чимало проектів кормоприготувальних цехів безперервної дії для ферм великої рогатої худоби та овець.
Подрібнювач грубих кормів ИГК-30Б призначений для подрібнення соломи, сіна та інших грубих кормів у розсипному стані вологістю до 25 %. Виготовляють у двох модифікаціях — з приводом від ВВП трактора класу 1,4 (ИГК-30Б-І) і з приводом від електродвигуна потужністю 30 кВт (стаціонарний варіант, ИГК-30Б-ІІ).
Він складається з живильника, подрібнювального апарата, кожуха і рами. Живильник має горизонтальний і похилий ущільнювальні конвеєри. Він забезпечує відокремлення каміння та інших важких включень, які випадають із соломи через спеціальне вікно знизу приймальної камери.
Подрібнювальний апарат складається з двох рядів нерухомих і трьох рядів рухомих штифтів, розміщених відповідно на нерухомому і рухомому дисках. Кожух подрібнювального апарата має дефлектор, яким відводиться готовий продукт, і люк для огляду подрібнювального апарата.
Рис. 4.1 Загальна будова подрібнювача ИГК-30Б.
1 — горизонтальний конвеєр; 2 — ричаг механізму керування конвеєрами; 3 — похилий конвеєр;
4 — рухомий диск; 5 — лопасть рухомого диска; 6 — нерухомий диск; 7 — нерухомі штифти;
8 — штифти рухомого диска; 9 — люк; 10 — кожух подрібнювача
Солома подається горизонтальним конвеєром, ущільнюється похилим конвеєром, надходить до приймальної камери, захоплюється лопастями вентилятора і спрямовується до подрібнювального апарата. Пройшовши між штифтами, подрібнена солома потоком повітря по трубопроводу виводиться з машини.
Ступінь подрібнення можна регулювати симетричною зміною кількості штифтів подрібнювального апарата, причому краще це робити стосовно нерухомих штифтів, оскільки зміна рухомих може призвести до порушення балансування ротора. Крім того, в разі переробки сировини вологістю понад 20 % для зменшення швидкості подачі на вал редуктора встановлюють зірочку з числом зубів 15, а на проміжний вал — 20.
Таблиця 4.1
Технічна характеристика подрібнювача кормів ИГК-30Б
Показник |
Значення |
Тип робочого органа |
Дисково-штифтовий |
Кількість робочих органів активних пасивних |
105 96 |
Частота обертання вала подрібнювального апарата, об/хв. |
1124 |
Продуктивність при подрібненні соломи, т/год |
3 |
Довжина часток, мм |
20...70 |
Потужність електродвигуна, кВт |
30 |
Подрібнювач ИГК-Ф-4 порівняно з ИГК-30Б має в 1,5 раза потужніший привід і забезпечує вищу продуктивність. Крім того, він оснащений поперечним конвеєром для видалення важких домішок.
Подрібнювач кормів ИКВ-5А «Волгарь-5» призначений для подрібнювання соковитих і грубих кормів (солома, коренебульбоплоди, баштанні культури, зелена маса, сінаж, сіно), а також риби. Його можна використовувати як в потокових лініях кормоцехів, так і окремо.
Подрібнювач складається з горизонтального і похилого конвеєрів, ножового барабана першого ступеня подрібнювання, протирізальної пластини, заточувального пристрою, шнека, подрібнювального апарата другого ступеня і електропривода.
Рис. 4.2. Загальна будова подрібнювача ИКВ-5А «Волгарь-5»:
1 — гвинт; 2 – ножовий барабан; 3 — похилий конвеєр; 4 — механізм керування конвеєрами; 5 — натяжний пристрій ланцюгової передачі редуктора; 6 — натяжний пристрій ланцюгової передачі похилого конвеєра; 7 — натяжний пристрій ланцюгової передачі горизонтального конвеєра; 8 — горизонтальний конвеєр; 9 — натяжний пристрій горизонтального конвеєра; 10 — подрібнюючий апарат другого ступеня; 11 — зрізний штифт.
Сировину, що підлягає переробці, подають на горизонтальний конвеєр, який, взаємодіючи з похилим конвеєром, ущільнює її і спрямовує до різального апарата першого ступеня, де відбувається попереднє подрібнення. Після цього гвинт подає проміжний продукт до апарата другого ступеня, в якому сировина подрібнюється до заданого розміру часточок. Готовий продукт вивантажується крізь нижнє вікно у корпусі. Величину часточок продукту регулюють зміною положення першого рухомого ножа відносно кінця гвинта, а також числа ножів у апараті другого ступеня. В разі подрібнення корму для птиці перший рухомий ніж встановлюють на зовнішні шліци втулки так, щоб кут між його лезом і кінцем витка гвинта дорівнював 9°, в разі подрібнення корму для свиней — 54°. Кожен наступний ніж зміщують проти напрямку руху по спіралі на 72° відносно попереднього. Після цього втулку з ножами встановлюють внутрішніми шліцами на вал у потрібне положення. На валу закріплюють фланець і з'єднують його із фланцем втулки зрізним штифтом.
Якщо подрібнювач використовують на фермах великої рогатої худоби (що не раціонально), рухомі і нерухомі ножі апарата другого ступеня знімають.
Ножі на барабані першого ступеня подрібнення гострять безпосередньо на машині. Для цього до барабана, що обертається на холостому ходу, штурвалом підводять наждак, закріплений у головці заточувального пристрою, і переміщенням його вздовж барабана вперед-назад загострюють ножі. Після цього наждак відводять від ножів до упору і фіксують. Для загострення ножів апарата другого ступеня в головці заточувального пристрою передбачено невеликий наждачний круг, який приводиться в дію від шківа ножового барабана за допомогою фрикційного ролика. Рухомі і нерухомі ножі апарата другого ступеня знімають, по черзі загострюють і знову встановлюють на місце.
Для ефективного різання зазор між лезами ножів апарата першого ступеня та протирізальною пластиною має бути в межах 0,5 - 1,0 мм. Його забезпечують переміщенням барабана разом із підшипниками за допомогою регулювальних гвинтів. Зазор між лезами рухомих і нерухомих ножів апарата другого ступеня (0,05 - 0,70 мм) забезпечується за рахунок товщини кілець та прокладок, а також переміщенням опор разом із блоком нерухомих ножів.
Для запобігання поломкам на подрібнювачі встановлені запобіжні (захисні) пристрої. Так, привід горизонтального і похилого конвеєрів здійснюється ланцюговою передачею від розподільної коробки з фрикційною муфтою, яка пробуксовує в разі перевантаження конвеєрів. Шківи ножового барабана і гвинта оснащені зрізними штифтами.
Зрізний штифт є і в приводі апарата другого ступеня, який зрізається в разі потрапляння твердого тіла між рухомі і нерухомі ножі. Після цього втулка з ножами зупиняється, вал гвинта з фланцем продовжують обертатись і палець останнього виходить із зачеплення. Пружина в стакані розпрямляється, останній відходить назад і натискає кнопку вимикача приводного електродвигуна. Після виявлення й усунення причини зупинки пружину і палець повертають у робоче положення і встановлюють новий зрізний штифт.
Таблиця 4.2
Технічна характеристика подрібнювача кормів ИКВ-5А «Волгарь-5»
Показник |
Значення |
Тип робочого органа |
Барабанно-ножовий |
Кількість робочих органів активних пасивних |
6/9* 1/9* |
Частота обертання вала подрібнювального апарата, об/хв. |
730/1000* |
Продуктивність при подрібненні , т/год соломи зеленої маси |
1 5 |
Довжина часток, мм |
20...80/2...10* |
Потужність електродвигуна, кВт |
22 |
Примітка: * У знаменнику наведені показники, що характеризують апарат другого ступеня подрібнювання.
Подрібнювачі кормів ПК-2 та ПК-5 (Новоград-Волинськсільмаш) призначені для рівномірного подрібнення всіх видів зелених кормів, силосу, коренеплодів, а також риби. Подрібнювачі аналогічні за конструкцією і відрізняються розмірами, масою та потужністю електродвигунів. Вони складаються з наступних вузлів: рами, подаючого та ущільнюючого транспортерів, ріжучого барабана, апарата повторного подрібнення, вивантажувальної горловини, електродвигуна.
Рис. 4.3. Загальний вигляд подрібнювачів ПК-2 (а) та ПК-5 (б)
Подрібнювач-змішувач кормів ИСК-ЗА призначений для подрібнення стеблових кормів, коренебульбоплодів та деяких інших видів сировини і приготування з них сумішок із додаванням подрібнених концентратів, мінеральних речовин і поживних розчинів. Використовують на фермах великої рогатої худоби в комплектах обладнання кормоцехів (серії КОРК) та лініях переробки соломи (ЛИС-3, ЛОС-3).
Подрібнювач складається з приймальної, робочої і вивантажувальної камер, рами, електроприводу. На внутрішній поверхні робочої камери встановлено протирізальні елементи або деки, а в самій камері змонтовано ротор із набором ножів. У корпусі робочої камери є люки для проведення монтажних робіт і технічного обслуговування. Для внесення рідких добавок у приймальній і вивантажувальній камерах встановлено по дві форсунки. Готова суміш вивантажується кидальником на конвеєр.
Подрібнювач із розвантажувальною камерою, а також електропривод змонтовані на спільній рамі.
Рис. 4.4. Конструктивна схема подрібнювача – змішувача кормів ИСК-3А:
1 — приймальна камера; 2 — розбризкувач; 3 — робоча камера; 4 — ротор із ножами; 5 — нерухомі ножі (протирізальні елементи); 6 — електропривід; 7 — клинопасова передача; 8 — рама; 9 — лопатевий кидальник;
10 — вивантажувальна камера; 11 — конвеєр.
Машина ИСК-3А може працювати в режимах подрібнення, змішування, а також змішування з додатковим подрібненням.
У разі подрібнення машину комплектують пакетами протирізів (максимально можливе їх число — 6). Цю схему використовують для подрібнення одного виду корму (наприклад, соломи) або додаткового подрібнення кількох видів кормів. На роторі встановлюють чотири вкорочені ножі в першому (за ходом подачі сировини) ряді, два або чотири довгих — у другому і два або чотири зубчастих — у третьому і четвертому рядах.
У режимі змішування в робочій камері встановлюють шість пакетів дек, зміщених на 60°, а на роторі — чотири вкорочені ножі в першому ряді, два довгих — у третьому і два зубчастих — у четвертому. При цьому вихідні компоненти (особливо стеблові) мають бути попередньо добре подрібнені. У варіанті змішування з доподрібненням у робочій камері розміщують три протирізи і три деки так, щоб вони чергувалися між собою.
Технологічний процес у режимі зі змішуванням здійснюється так. Попередньо віддозовані компоненти одночасно і безперервно подають у приймальну камеру, звідки вони надходять у робочу камеру. Під дією активних ножів корм перемішується, а в результаті їх взаємодії з протирізами та деками ще й додатково подрібнюється і по спіралі поступово опускається в розвантажувальну камеру. З неї рівномірна суміш кидальником видаляється на вивантажувальний конвеєр.
У разі потрапляння в робочу камеру твердих предметів підпружинені пакети протирізів чи дек відхиляються і пропускають ці предмети в розвантажувальну камеру, що запобігає поломці робочих органів. Після цього протирізи автоматично знову повертаються в робоче положення.
За всіх режимів роботи машина має забезпечувати рівномірність змішування компонентів не менше 80-90%. Якість змішування і ступінь подрібнення корму можна регулювати трьома способами: зміною числа і типу ножів; числа протирізів і дек; тривалості перебування продукту в робочій камері за допомогою зміни положення шибера, встановленого перед кидальником.
Продуктивність подрібнювача-змішувача коливається в досить широких межах (5 - 20 т/год) залежно від складу кормових сумішок та співвідношення в них компонентів.
Для підготовки до згодовування соковитих кормів (коренебульбоплодів) використовують технологічне обладнання, яке забезпечує їх очищення (миття), подрібнення і в окремих випадках — запарювання.
Рис. 4.5. Загальний вигляд подрібнювача – змішувача кормів ИСК-3А
Подрібнювач ИКМ-Ф-10 призначений для очищення від важких домішок, миття і подрібнення коренебульбоплодів для свиней і великої рогатої худоби. Його можна використовувати у поточних технологічних лініях кормоприготувальних об'єктів тваринницьких ферм, оснащених системою водопостачання та каналізацією, а також як самостійну машину.
Робочі органи машини (гвинт мийки з диском-активатором, горизонтально-дискова коренерізка та конвеєр для видалення камінців) приводяться в дію окремими електроприводами.
Рис. 4.6. Конструктивно-функціональна схема подрібнювана ИКМ-Ф-10:
1 — рама; 2 — диск-активатор; 3 — гвинт мийки; 4 — ванна; 5, 14 — електроприводи; 6 — вивантажувальний лотік; 7 — вивантажувальні лопаті; 8 — дека; 9 — вертикальні ножі; 10 — горизонтальні ножі; 11 — протирізальний елемент; 12 — кришка; 13 — камера коренерізки; 15 — зрошувач; 16 — конвеєр для видалення камінців
До початку роботи машини ванну заповнюють водою. Коренебульбоплоди подають у ванну крізь завантажувальне вікно. Тут вони відмиваються від землі вихровим потоком води, що створюється диском-активатором. Камінці та інші важкі предмети, внесені у ванну, тонуть і потрапляють на диск-активатор, звідки відцентровою силою поступово викидаються в приймальну горловину конвеєра і виносяться за межі мийки. З ванни коренебульбоплоди захоплює гвинт, підіймає їх вгору, де вони додатково обмиваються водою із зрошувача. Брудна вода зливається з ванни крізь патрубок у відстійник каналізації. Помиті коренебульбоплоди надходять у камеру коренерізки і горизонтальними ножами верхнього диска, які взаємодіють із протирізальним елементом, розрізаються на стружку, яка потрапляє на середній диск. Відцентровою силою стружка відкидається на нерухому деку і вертикальними ножами подрібнюється додатково (протирається крізь деку). Продукти подрібнення лопатями подаються в лотік і видаляються з машини.
Зубчасту деку використовують у разі подрібнення коренебульбоплодів для свиней. Для великої рогатої худоби їх подрібнюють, знявши зубчасту деку, а за потреби — і вертикальні ножі, що знаходяться на середньому диску. Для переробки мерзлих коренебульбоплодів на верхньому диску встановлюють горизонтальні ножі зубчастого типу.
Машину можна використовувати також як мийку. Для цього верхній диск із горизонтальними ножами, вертикальні ножі та зубчасту деку коренерізки знімають і на їх місце ставлять стопор нижнього диска.
У разі перевантаження гвинта або подрібнювача відкривають кришку, щоб запобігти поломкам машини.
Таблиця 4.3
Технічна характеристика мийок-коренерізок
Показники |
ИКМ-5 |
ИКМ-Ф-10 |
Продуктивність, т/год |
7 |
10...12 |
Частота обертання диска-подрібнювача, об/хв |
500, 1000 |
465 |
Розмір частинок подрібненого продукту, мм: шматочки паста |
5-15 2-5 |
5-15 2-5 |
Витрата води на миття 1 кг коренеплодів, кг |
0,2...0,6 |
1,5 |
Встановлена потужність, кВт |
10,5 |
14,3 |
4.4. Машини для подрібнення концентрованих кормів
Останнім часом у сільськогосподарському виробництві і комбікормовій промисловості широко використовують молоткові подрібнювачі та створені на їх базі комбіновані установки. Вони різняться широкою універсальністю, відносною простотою конструкції та обслуговування, надійністю і довговічністю експлуатації.
Кормодробарка «Українка» КДУ-2М — це універсальна машина, призначена для подрібнення всіх видів зерна, качанів кукурудзи, сіна, зеленої маси, силосу і коренеплодів. Крім того, на ній можна готувати суміші з двох-трьох компонентів і збагачувати їх рідкими добавками.
Дробарка складається із завантажувального бункера, молоткового ротора, решіт, різального апарата, горизонтального та похилого конвеєрів живильного механізму, циклона, шлюзового затвора, вентилятора і приводу.
Рис. 4.7. Загальна будова дробарки КДУ-2,0
Різальний апарат складається з барабана, на якому закріплено три криволінійні ножі, і протирізальної пластини. Протирізальна пластина має додаткову пластинку для регулювання зазору відносно робочої поверхні стрічки конвеєра для запобігання затягуванню корму в щілину між ними.
Ротор дробарки має несівні диски, встановлені на валу на спеціальній шпонці і розділені втулками. Крізь отвори дисків проходять пальці, на яких шарнірно підвішені молотки. У камері подрібнення встановлені змінне решето і дека.
За подрібнення зернових та інших сипких кормів конвеєри-живильники і та ножовий барабан вимикають. Для цього знімають відповідні привідні паси. Подачу зерна в камеру подрібнювання із завантажувального бункера регулюють заслінкою, а контролюють за показами амперметра-індикатора. Сила струму при цьому не повинна перевищувати 55 – 60А.
Для отримання часточок продукту потрібного розміру перед пуском дробарки встановлюють відповідне змінне решето.
Під горловиною бункера перед камерою подрібнення є магнітний сепаратор, який затримує металеві домішки. У робочій камері зерно подрібнюється молотками і разом з потоком повітря крізь отвори решета продукти подрібнення виносяться в зарешітний простір, звідки відсмоктуються вентилятором і подаються в циклон. У циклоні часточки подрібненого корму під дією відцентрової сили притискуються до стінок, за рахунок сил тертя втрачають швидкість, випадають з потоку повітря, опускаються вниз і ротором шлюзового затвора вивантажуються в мішки. Повітря із циклона разом з пилоподібними часточками зворотним трубопроводом повертаються в робочу камеру дробарки. При цьому частина повітря крізь фільтр із тканини виходить у навколишнє середовище. Так у дробарці реалізується напівзамкнений цикл використання повітря.
Для подрібнення кукурудзяних качанів, сіна на борошно та інших стеблових чи шматкових кормів вмикають конвеєрний живильник і ножовий барабан. До початку роботи на шківи валів електродвигуна і ножового барабана накидають клинові паси і натягують їх за допомогою ролика. Горловину зернового бункера закривають заслінкою. Пуск дробарки здійснюють за вимкненого конвеєра-живильника (для зниження пускового моменту).
Після досягнення номінальної частоти обертання ротора дробарки вмикають конвеєр-живильник. Корми завантажують на горизонтальний конвеєр, де вони ущільнюються похилим конвеєром і подаються до ножового барабана. Попередньо подрібнені ножами часточки корму захоплюються потоком повітря і надходять до молоткової камери, де подрібнюються до кінцевих розмірів, просіваються крізь решето і вентилятором подаються в циклон.
Для якісного різання сіна та інших стеблових кормів ножі мають бути завжди гострими, а зазор між лезом і протирізальною пластиною — не перевищувати 0,3 – 0,5 мм. Для зручного доступу до ножів знімають пружини похилого конвеєра і підіймають його вгору, повертаючи відносно верхнього ведучого валика. Щоб відрегулювати зазор між лезом ножа і протирізальною пластиною, ослаблюють болти, якими ніж кріпиться до хрестовин, контргайки регулювальних болтів і ними встановлюють потрібний зазор. Після регулювання зазору кріпильні болти міцно затягують, а регулювальні гвинти фіксують контргайками.
У разі подрібнення зеленої маси, коренеплодів та інших кормів із високою вологістю робота дробарки здійснюється за прямоточним варіантом. До початку роботи виймають решето, встановлюють розвантажувальну горловину і відкривають люк у кришці дробильної камери. Всмоктувальний патрубок вентилятора знімають, а на вхідному вікні вентилятора встановлюють сітку. Корм конвеєром подається до ножового барабана, попередньо подрібнюється і надходить у молоткову камеру, де додатково подрібнюється і вивантажується крізь встановлену горловину в бічний люк у кришці камери.
Після подрібнення соковитих кормів робочу камеру очищають від решток корму і промивають водою, яку подають крізь спеціальний колектор (у лівій кришці камери) за увімкненого ротора. Магнітні сепаратори знімають, очищають і висушують.
« Травень 2024 » Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31