Зверху ззовні змонтовані 1-3 мотор-редуктори (кількість залежить від об’єму танка-охолоджувача). Всередині розташовані мішалки для періодичного перемішування молока в процесі охолодження і зберігання, та розбрискувальні насадки для мийних розчинів. У подвійному днищі циліндра розташовані випаровувачі. На передньому торці місткості розташовані: пристрої автоматичної промивки; кран для зливання рідини; блок керування. На іншому торці місткості розташована терморегулювальна апаратура, яка з’єднана з випаровувачами і холодильними агрегатами. Керує роботою танка-охолодника електронний блок, який дає змогу контролювати роботу, керувати процесом та дозволяє провести діагностику роботи.
Таблиця 9.3.
Технічна характеристика Танк – охолоджувач молока «Kryos»
Показник |
Значення |
Місткість, л |
885-10000 |
Кількість компресорів, шт. |
1-2 |
Встановлена потужність, кВт |
16 |
Маса, кг |
323-1650 |
Пастеризаційно-охолодну установку ОПФ-1-300 використовують для очищення, пастеризації та охолодження молока. Вона складається з пластинчастого теплообмінного апарата, відцентрового очисника, трубчастого витримувача молока, вирівнювального бака, молочного насоса, насоса подачі гарячої води, бойлера, інжектора, перепускного клапана і пульта керування.
Рис. 9.5. Конструктивно-функціональна схема пастеризаційно-охолодної установки ОПФ-1-300:
1 — пластинчастий теплообмінний апарат; 2 — сепаратор-молокоочисник; 3 — молочний насос;
4 — вирівнювальний бак; 5 — витримувач; 6 — паровий регулювальний клапан; 7 — водяний насос; 8 — бойлер;
9 — інжектор; 10 — перепускний клапан; 11 — пульт керування.
Пластинчастий апарат має п'ять теплообмінних секцій: І і II — регенерації, III — пастеризації, IV і V — охолодження. Секції розділені між собою плитами зі штуцерами для підведення відповідних рідин.
Робочий процес установки відбувається так. Молоко подається у вирівнювальний бак. Постійний рівень молока (має бути не меншим 300 мм) підтримується поплавцевим пристроєм, щоб у насос не потрапляло повітря. З бака молоко насосом спрямовується в секцію І регенерації, де попередньо нагрівається потоком гарячого молока, що надходить із секції III пастеризації через секцію II регенерації. Нагріте до 37 — 40 °С молоко надходить із секції І до молокоочисника. Очищене від домішок молоко з очисника потрапляє у секцію ІІ регенерації, де нагрівається молоком, що виходить із секції ІІІ пастеризації. Після цього молоко потрапляє у секцію III пастеризації, де нагрівається гарячою водою до заданої температури (90 °С).
Із пастеризатора молоко електрогідравлічним перепускним клапаном спрямовується у витримувач, а потім послідовно проходить секції І і ІІ регенерації, де частково віддає теплоту зустрічним потокам молока. Далі молоко послідовно проходить секції IV і V охолодження водою. Режими роботи установки контролюються і регулюються автоматично.
Таблиця 9.4.
Технічна характеристика пастеризаційно-охолодної установки ОПФ-1-300
Показник |
Значення |
Продуктивність, л/год. |
1000 |
Витрата пари, кг/год. |
15...25 |
Витрата води, кг/год. |
1800 |
Потужність електродвигунів, кВт |
4,8 |
Сепаратор СОМ-3-1000 призначений для розділення молока на вершки та відвійки. Він складається з корпусу, встановленого на станині, барабана, приймальної камери з поплавцем, центральної трубки, збірників вершків та відвійок і привідного механізму, який включає вертикальний вал (веретено), шестерню, клинопасову передачу та електродвигун із фрикційною муфтою.
Барабан сепаратора складається корпусу, пакета тарілок, тарілкотримача, верхньої роздільної тарілки з отвором для виходу вершків та ущільнювального гумового кільця. Тарілки мають шипи заввишки 0,35 — 0,40 мм та отвори. Внаслідок цього у складеному пакеті тарілок між ними утворюються зазори і вертикальні канали.
Рис. 9.6. Конструктивно-кінематична схема сепаратора СОМ-3-1000:
1 — поплавець; 2 — центральна трубка; 3 — поплавкова камера; 4 — збірник вершків; 5 — збірник відвійок;
6 — барабан; 7 — станина; 8 — горлова опора; 9 — кришка; 10 — шестерня; 11 — клинопасова передача;
12 — електродвигун; 13 — натяжний пристрій; 14 – основа ; 15 - Нижня опора веретена; 16 – вертикальний вал (Веретено)
Барабан встановлюють на вертикальному валу (веретені), що обертається на двох опорах. Під час роботи сепаратора молоко надходить У приймальну камеру, рівень якого в ній регулюється поплавцем. Із поплавцевої камери молоко центральною трубкою та крізь отвори тарілкотримача надходить під нижню тарілку і вертикальними каналами заповнює простір між тарілками барабана. Під дією відцентрової сили важча фракція молока (відвійки) відкидається до стінок барабана, а вершки залишаються біля його центра. Так між кожною парою тарілок утворюються два протилежно спрямовані потоки. Вершки біля тарілкотримача підіймаються вгору і виходять крізь спеціальний отвір барабана. Між кінцями тарілок та кришкою барабана механічні домішки відкладаються на стінках кришки барабана, а відвійки підіймаються каналом вгору і крізь отвір виходять у молочний посуд.
Рис. 9.7. Принципові схеми роботи сепараторів молокоочисника (а) і віддільника вершків (б)
1 – корпус барабана; 2 – тарілкотримач; 3 – пакет тарілок; 4 – кришка барабана; 5 – верхня роздільна тарілка;
6 – канал виходу вершків
У процесі сепарування молока співвідношення вершків та відвійок можна регулювати у межах від 1 : 4 до 1 : 12 за допомогою зміни положення регулювального гвинта каналу виходу вершків барабана. Щоб вершки вийшли рідші, гвинт викручують назовні барабана, а щоб були густі — вкручують усередину. Роблять це за допомогою спеціального ключа, що додається до сепаратора.
Таблиця 9.5.
Технічна характеристика сепаратора СОМ-3-1000
Показник |
Значення |
Продуктивність, л/год |
1000 |
Кількість тарілок у барабані, шт. |
56 |
Частота обертання барабана, об/хв. |
8100 |
Потужність електродвигуна, кВт |
1 |
9.4. Техніка безпеки під час обробки молока.
Сепаратор (очисник, віддільник вершків чи нормалізатор) встановлюють на фундаменті в опалюваному приміщенні. Забороняється працювати на невірно встановленому, слабо закріпленому сепараторі. Барабан сепаратора має бути правильно складений і добре збалансований. Для його складання не можна використовувати деталі з іншого барабана.
Перед вмиканням сепаратора в роботу потрібно впевнитись, що приймально-вивідний пристрій встановлено правильно, і під час провертання барабана гальмування відсутнє. Категорично заборонено працювати на сепараторі при не затягненій гайці барабана, під час роботи сепаратора і після його вимкнення знімати або поправляти приймально-вивідний пристрій до повної зупинки барабана, залишати працюючу установку без нагляду. Якщо з'явився сторонній шум, барабан почав чіплятися за деталі приймально-вивідного пристрою або підвищилася вібрація корпусу, сепаратор негайно зупиняють. Забороняється зупиняти барабан, загальмовуючи його рукою або ганчіркою. Це може привести до відкручування гайки барабана або захвату ганчірки і травмування.
Після заміни деталей чи ремонту барабан сепаратора балансують.
Питання для самоконтролю:
1. Що таке бактерицидна фаза молока і від яких факторів залежить її тривалість?
2. Що таке пастеризація молока та яке її значення?
3. Які є типи прифермських молочних?
4. Як класифікують сепаратори молока?
5. Яку будову має сепаратор СОМ-3-1000?
6. Яку будову має пастеризаційно-охолодна установка ОПФ-1-300?
7. Як класифікуються охолодники молока?
8. Опишіть роботу очисника-охолоджувача молока ОМ-1А.
9. Як регулюють жирність вершків у сепараторі-вершковідділювачі СОМ-3-1000М?
10. Які основні правила техніки безпеки при роботі сепаратора?